struktuur68

november 2001

carlHenningPiramide2.jpg (346322 bytes)In het Haagse Struktuur 68, atelier voor realisatie van keramische kunst in de openbare ruimte, werkt momenteel de 88-jarige CoBrA kunstenaar Carl-Henning Pedersen.

Hij schildert met glazuren op handgevormde tegels een 12 m hoge obelisk voor de stad

Herning in Denemarken. Pedersen bevestigt hiermee de traditionele samenhang tussen CoBrA en keramiek. Voor wat hem betreft begon de samenwerking met ons atelier in 1976.

Het atelier heeft eerder keramisch werk gerealiseerd met Appel, Corneille, Lucebert, Rooskens, Reinhoud, Tajiri en Vandercam.

Mocht uw interesse in dit bijzondere project gewekt zijn, dan kunt u op onze informatie site  allerlei contacten vinden.

De kunstenaar Carl-Henning Pedersen werd in 1913 geboren in Kopenhagen.

In 1933 begon hij te schilderen.carlHenning2.jpg (360637 bytes)

Van 1940 – 1945 was hij redacteur van het kunsttijdschrift "Helhesten’, samen met Else Alfelt, Eljer Bille, Henry Heerup, Egill Jacobsen, Robert Jacobsen en Asger Jorn. 

In 1948 werd hij lid van de CoBrA groep en in datzelfde jaar was hij ook voor het eerst met werk vertegenwoordigd op de Biënnale van Venetië.

In 1949 was hij een van de kunstenaars die door Willem Sandberg werden uitgenodigd om te exposeren in de eerste belangrijke CoBrA tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

carlHenningPiramide.jpg (384636 bytes)Sinds die tijd heeft hij tentoonstellingen gehad in vele internationale musea en kunstmanifestaties, waaronder het Guggenheim in New York, (56, ’58, ’66), de Biënnales van Venetië (’62) en Sao Paulo (’63) en CoBrA tentoonstelling in Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris en Kunstverein, Hamburg. (’82 - ’83).

De laatste expositie in Nederland was "Carl-Henning Pedersen of het Juiste Gebruik van het Wonderbaarlijke" in het CoBrA Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen (’96 – ’97).

In 1977 werkte hij voor het eerst in atelier Struktuur 68 en schilderde een groot tegeltableau voor het Nordslesvigske Museum in Haderslev, Denemarken.

In 1988 vond de oplevering plaats van zijn fresco’ s, wandmozaïeken en gebrandschilderde ramen in de Gotische Kathedraal van Ribe, Denemarken.carlhenningtekenen.jpg (281022 bytes)

Ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag in 1993 werd het Museum in Herning uitgebreid en werd een pyramidevormige lichtvang gerealiseerd, waarvan twee zijden met door hem beschilderde keramiek zijn bekleed.

Nadien maakte hij met atelier Struktuur 68 een keramische tegelwand voor een particulier zwembad.

Op dit moment werkt de op één na oudste kunstenaar van ‘Co’ van de CoBrA groep opnieuw met ons samen voor een 12 meter hoge obelisk voor Herning, Denemarken.