struktuur68

back specialisme ervaring en kwaliteit wensen boek 35 jaar informatie en links

 

Eind 2003 is er een boek over het atelier Struktuur 68 gepubliceerd: Werk in Uitvoering     boek35.JPG (150905 bytes)                                                     

Oplage: 600 stuks, 104 pagina's, ISBN 90-803745-2-0, prijs 20 Euro       

Ontwerp: Wout de Vringer (Faydherbe/De Vringer)                                                               

Redactie: Struktuur 68

Tekst Genesis: Dr. Paul Hefting

De uitgave werd mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818 en de stichting Promotie Monumentale Keramiek, Den Haag.

 

                                               Werk in Uitvoering

BoekOpen1.JPG (154648 bytes)De smalle Nieuwe Molstraat is geheimzinniger en intrigerender dan het uiterlijk van de oude, wat eentonige  gevels van huizen en bedrijfjes doet vermoeden. Dit deel van de kleine Haagse Chinatown verbergt onder meer het Atelier Struktuur 68. Achter een eenvoudige deur bevindt zich een doolhof van gangen, kleine en grote ruimtes, besneeuwd met het okerkleurig stof van gedroogde klei. Men betreedt een andere wereld waarin vreemde wezens staan opgesteld, vele onvoltooid, onder doorschijnend lichtblauw plastic, wachtend op hun kleurige tooi. In dat okergele decor, met stoffige pastelachtige kleurvariaties, kan ineens een kleurrijk beeld opduiken, klaar om naar de uiteindelijke bestemming te worden gebracht. Het zijn uitzonderingen.

BoekOpen2.JPG (101111 bytes)Er wordt stil en hard gewerkt: kunstenaars, die met details van grote projecten bezig zijn, aan de vorm of met het opbrengen van glazuren. Beeldhouwen en schilderen samen. Medewerkers van het bedrijf die als alchemisten volgens vastgestelde formules witte of dof gekleurde poeders mengen, welke straks door de hoge temperaturen in felle kleuren veranderen, zoals vlinders die zich uit kleurloze cocons bevrijden.

 

BoekOpen3.JPG (129560 bytes)Tijdens de uitvoering van een keramisch kunstwerk vinden gedaanteverwisselingen plaats die het registreren waard zijn. De oorspronkelijke levendigheid van de natte kneedbare klei gaat door het bakken zo goed als definitief verloren en zet zich om in het vaste materiaal keramiek, alle vorige klei eigenschappen zijn daarna verdwenen. Werken met keramiek vraagt veel van je voorstellingsvermogen, vooral voor schilders lijkt het moeilijk. Pasteltinten van de ongebakken glazuren kunnen na het bakken heel helder zijn en vanuit wit naar rood, geel of oranje is geen zeldzaamheid, licht grijzen leveren de meest heldere blauwen. Het eindresultaat bij een uitvoering in keramiek ziet er meestal totaal anders uit dan tijdens de verschillen fasen binnen het maakproces.

 

BoekOpen4.JPG (101308 bytes)Werk in Uitvoering, een kijkje in de keuken, los van 'zo doe je dat', over bijzondere momenten tijdens de uitvoering, de sfeer van samenwerking binnen de historische panden van het atelier Struktuur 68, een beeld onderweg en bovenal een ode aan het keramische ambacht. BoekOpen5.JPG (124176 bytes)

 

(Het boek is te bestellen: info@struktuur68.nl)

 

back specialisme ervaring en kwaliteit wensen boek 35 jaar informatie en links